top of page
Søk
  • Forfatterens bildeÅdne

Nedtur i antall hotellovernattinger

Det er liten tvil om at Covid 19 er den største krisen i norsk og internasjonal hotellnæring noensinne. Helt siden krisen oppstod tidlig i mars 2020 har hotellene hatt belegg langt under det som normalt er bærekraftig. De færreste hotell overlever et belegg under 45 %, mange må ha godt over 50 % belegg for å gå "break-even".


Den lange trenden har vært vekst, og en ganske stor vekst. Ser vi på perioden fra tusenårsskiftet gikk det lenge sideveis i Norsk hotellnæring, i kjølvannet av dotcom bølgen. Fra 2004 har det vært vedvarende vekst med unntak av finanskrisen i 2008 og 2009.

Selv ikke oljekrisen påvirket totalen i Norge, selv om enkelte markeder ble rammet hardt av nedturen i denne viktige næringen for Norge.


I det virkelig lange bildet har veksten vært 53 %, og det siste tiåret kan vise til en vekst på 36%.


Spørsmålet mange stiller seg er hvordan denne grafen vil se ut når en tar med 2021. Svaret på det er naturligvis det jeg vil beskrive som en lite vakker graf. Et svalestup.


Når jeg gjorde en analyse av situasjonen tidlig i høst estimerte jeg et fall på 45 % mot rekordåret 2019. Dette medførte en prognose på 13,8 millioner solgte rom i 2020.


Det er brutalt.


Dette skjer i en bransje som har veldig lave marginer, og all kontantstrøm ofte blir brukt på vedlikehold, eller investeringer i nye servicetilbud.


I den samme prognosen var jeg mer positivt innstilt på 2021 enn jeg kanskje hadde grunn til i og med at vaksinen ser ut til å vente på seg for majoriteten av gjestene hotellene har i sine senger.Det betyr at første halvår blir ekstremt krevende for alle aktørene innenfor reiselivet og serveringsbransjen, mens la oss håpe på at andre halvår nærmer seg den nye normalen. Så er spørsmålet hva denne normalen vil bli?

44 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Aksjesalg i Edge World

Sondre Prestegard har solgt aksjene i Edge World til sin mangeårige partner Ådne Skurdal. Sondre vil jobbe videre med investeringer og prosjekter i sitt SP Hospitality, mens Ådne vil videreutvikle Edg

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page